Article image

Astrid Lindgren i våra hjärtan!

Nya filmer av vår mest älskade historieberättare

När vi nu är inne i december månad och julstöket står för dörren passar det väl bra att ta en kort paus i julstressen för att återuppleva Astrid Lindgrens fantastiska sagor. I Viddla kan man hitta en stor mängd kända titlar sedan tidigare, men nu lägger vi till nya klassiker till utbudet. Bland de nya titlarna finns flera filmer om den idylliska tillvaron för Tjorven och de andra barnen på Saltkråkan – med tal på både svenska och finska, men även den äldre versionen av Rasmus på Luffen – nämligen Luffaren och Rasmus. Filmen kom redan 1955 och byggde på en radiopjäs av Astrid Lindgren. Efter filmen omarbetade hon berättelsen till den bok som idag är mer känd än föregångaren i filmform.

Bland Astrid Lindgrens verk finns även en rad kortare berättelser, som den om Peter som tror att Ingen rövare finns i skogen, men efter att ha klivit in i sin mammas gamla dockskåp upptäcker en tidigare dold värld. Hemliga världar är ett välkänt tema i Astrid Lindgrens författarskap, både i Allrakäraste syster och Pelle flyttar till Komfusenbo skapar barn sina egna världar för att på olika sätt hantera verkligheten omkring dem.

Mer förankrat i verkligheten blir det i God natt Herr Luffare, där tre barn som är ensamma hemma får oväntat besök av en luffare vid namn Manfred. Deras mamma har varnat dem för luffare och först blir de rädda, men det visar sig snart att Manfred kan julpyssla och berätta historier. Många är gåvorna i den sagoskatt som Astrid Lindgren har berikat oss med, så samla familjen, titta och njut!


Feedback