Article image

#torsdagspremiär v. 2

Det är torsdag och nya filmer att njuta av i Viddla!

Från fiktiva och verkliga konstutställningar på distingerade institutioner till mysteriet med fru Krokodils försvunna cd-skivor i Hallonskogen, veckans torsdagspremiär har allt och lite till.

Roman Polanskis trefaldigt Oscarsbelönade The Pianist är baserad på den judiske radiopianisten Wladyslaw Szpilmans självbiografiska roman om livet i Warszawas getto under nazisternas ockupation, men berättelsen bär också spår av Polanskis egna barndomsupplevelser från tiden i Krakóws getto.

På Metropolitan Museum of Arts i New York finns världens största samling av mode, och första måndagen i maj varje år öppnar de vårens stora modeutställning med en fantastisk modeshow. I The first Monday in May får vi följa arbetet med en av dessa modeutställningar.

The Square är Ruben Östlunds flerfaldigt prisbelönta film om den respekterade chefen för ett museum med modern konst i Stockholm och den uppmärksammade utställningen av en ruta i vilken bara godhet råder.

I Hallonskogen är det något skumt i görningen. Saker försvinner spårlöst, och det måste bo ett ohyggligt monster i träsket bakom fru Krokodils hus. Det är väl den enda rimliga förklaringen? I Desmond och träskpatraskfällan får vi veta vem eller vad som ligger bakom stölderna.

I Alla mår bra har dokumentärfilmaren Rainer Hartleb följt en skolklass på Lundaskolan från första klass till de 40-åringar de är idag. Återblickar från de gångna decenniernas filmmaterial varvas med aktuella intervjuer och ger ett unikt tidsdokument.

Artisten Silvana Imam har på några år gått från underground-rappare till hyllad ikon, känd för sina vassa texter och sitt engagemang mot främlingsfientlighet. I dokumentären Silvana, får vi följa med bakom den offentliga bilden och se en artist som försöker förhålla sig till rollen som förebild och sina egna förväntningar.

Den animerade filmen om den lilla musen Josefine och hennes osannolika vänskap med björnen Victor belönades med en César och nominerades till en Oscar för bästa animerade långfilm i Victor och Josefine.


Feedback