facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 37-38

Inled helgen med sex nya Viddlafilmer.

Eve Vernet har ägnat hela sitt liv åt familjens prisbelönta rosplantage. Men nu är den ekonomiska krisen ett faktum och familjeföretaget närmar sig ruinens brant. I en sista desperat satsning tar man in några ungdomar för att hjälpa till på gården. Problemet är att ungdomarna inte kan något om odling, men när allt verkar hopplöst får en av dem en idé. Fina skådespelarinsatser, en stor dos charm och så välarrangerad att man nästan kan känna dofterna skrev recensenterna när Doften av rosor hade premiär. 

Enter the void är ett psykadeliskt drama som utspelar sig i de neonupplysta nattklubbsmiljöerna i Tokyo. Oscar och hans syster Linda är nyanlända i storstaden. Oscar försörjer sig som knarklangare och hans syster arbetar som strippa på en nattklubb. En natt blir Oscar skjuten och är döende. Men han vägrar lämna sin systers sida och hans själ hamnar mellan de levandes och de dödas värld.

I Language lessons skildras vänskapen mellan en lärare i spanska, Cariño som bor i Costa Rica, och eleven Adam, som bor i Los Angeles, och som fått 100 spansklektioner av sin man Will. När en tragedi drabbar Adam och hans tillvaro, fördjupas vänskapen mellan honom och Cariño, men blir också mer komplicerad.

Den danska filmen Tag min hånd är en romantisk komedi om den trygghetsälskande läkaren Maja som försöker återta kontrollen över sin tillvaro efter att hennes man Claes meddelat att han vill skiljas. Hon påbörjar sin resa med svajig ekonomi, en tjugo år yngre älskare, och med en tonårsson som är i trubbel.

I den danska filmen Robotbror får den ensamma 12-åringen Alberte får den perfekta födelsedagspresenten: den nyaste humanoidmodellen på marknaden. Konrad, som ser ut och beter sig som om han vore människa. Han är mycket bättre än hennes gamla teddybjörnsliknande robot, Robbi, som skämde ut henne i skolan.

Regissören Brian de Palma tar med krigsfilmen Redacted ett steg från den hollywoodska mittfåran och de glättiga neo-noirfilmer han tidigare år har sysselsatt sig med. Detta är ett djupt politiskt, provokativt och samhällskritiskt verk som också utmanar de filmiska konventionerna. I en dokumentär stil som påminner om dagens nyhetsbevakning, bloggar, youtube och andra digitala medier berättar han om några amerikanska soldaters övergrepp. Filmen är baserad på en verklig händelse som skakade världen 2006

Publicerad: 2022-09-15   Senast uppdaterad: 2022-09-15


Feedback