facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 19-20

Kärlek, frigörelse, oväntade vänskaper, utmaningar och mycket mer, denna torsdagspremiär!

Verklighetsbaserade Beneath Hill 60 utspelar sig under första världskriget. Oliver Woodward som precis har träffat sitt livs kärlek måste ge sig ut i kriget under marken med uppdrag att spränga en bomb. Uppdraget blir kantat av motstånd från de tyska soldaterna och leder till en kamp om liv och död.

Frigörelsen är en skildring av en ung kvinnas försök till frigörelse som utspelar sig i den Ossetiska byn Mizur. Den unga kvinnan Ada bor med sin familj och drömmer om att skapa sig ett eget liv, vilket är svårt på grund av familjens överbeskydd. Filmen blev prisbelönt på Cannes filmfestival 2021.

Två män ger sig av på en resa ner till södra Frankrike – i en likbil – i den franska dramakomedin Vackra själar. Den 40-årige, kloke och intelligente Igor som föddes med cerebral pares, arbetar till vardags med att leverera ekologiska grönsaker på sin cykel. En dag blir han och hans cykel påkörda av en bil. Bilens förare, 58-årige begravningsentreprenören Louis, är en världsvan man, men ganska bitter. Det plötsliga mötet blir början på en otippad vänskap.

Amerikanska dramafilmen 99 homes handlar om den nyligen arbetslöse, ensamstående pappan Dennis Nash som kämpar för att få tillbaka sitt barndomshem, efter att hans chef – den hänsynslöse fastighetsmagnaten Rick Carver – sparkat ut honom, hans mamma och hans lille son därifrån. Carver ger honom dock en lockande möjlighet, men det är ett erbjudande som utmanar hans samvete.

Russell Crowe spelar i rollen som Jake Davis, en Pulitzerbelönad författare, i dramafilmen Fathers & Daugthers. När Jakes fru dör i en bilolycka lämnas han plötsligt helt ensam med sin 5-åriga dotter Katie. Han tappar fotfästet i livet och tyngs av skuldkänslor samtidigt som han försöker få vardagen att fungera för att släktingar inte ska ta dottern ifrån honom. Berättelsen skildrar även den vuxna Katie, som brottas med demonerna från sin barndom.

What if handlar om Wallace (Daniel Radcliffe) som är en hopplös romantiker. Han hoppar av studierna efter att hans flickvän har varit otrogen mot honom. Han träffar Chantry på en fest och de gillar varandra. Hon har dock en sambo som hon inte vill bryta upp från och Chantry och Wallace blir nära vänner i stället för ett kärlekspar. Men det är inte enkelt att försöka vara enbart vän med sin stora kärlek.

Wicker park handlar om Matthew (Josh Hartnett) som är väldigt kär i sin flickvän Lisa. Men plötsligt försvinner hon utan att han vet vart hon har tagit vägen. Två år senare har Matthew börjat komma över sin stora förlust och är förlovad med en ny kvinna. Men en dag tror han sig få en skymt av henne på en restaurang och en intensiv jakt efter Lisa påbörjas. Tills Matthew tror att han har hittat henne.

Youth är en prisbelönt film som handlar om Fred som är pensionerad kompositör och dirigent. Fred har rest iväg och bor tillsammans med Mick på ett tjusigt hotell. Båda två är i 80-årsåldern och vill leva livet fullt ut. Mick är fortfarande verksam som filmregissör och skriver på sitt sista manus, men Fred är inte intresserad av att ta upp sin karriär igen. Men så får han plötsligt en inbjudan av drottning Elisabeth II.

Publicerad: 2023-05-10   Senast uppdaterad: 2023-05-11


Feedback