facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 17-18

Ingen kan klandra oss för att vara enkelspåriga. Denna vecka har vi en fin blandning av filmer att visa er. Välj mellan den italienska klassikern Miraklet i Milano eller Werner Herzogs Hjärta av glas. Vill du hellre se en film om starka kvinnor så har vi Porträtt av en kvinna i brand och Carmen & Lola som tar oss med på två hisnande kärleksresor, det engagerande uppväxtdramat Binti, eller varför inte den sanna berättelsen om Petrunya som kämpar för att behålla det som är hennes i Gud finns, hennes namn är Petrunya.

Miraklet i Milano är De Sicas fantasifulla film om en föräldralös pojke i Milano som försöker göra gott och får oväntad hjälp från Lolotta, och alla hans önskningar kommer nu att uppfyllas! Eller...

Werner Herzog hävdar att han under inspelningarna av det egendomliga mästerstycket Hjärta av glas (1976), som är en av hans mest kritikerrosade filmer, säger han sig ha hypnotiserat sina skådespelare och regisserat dem i trance.

I Porträtt av en kvinna i brand befinner vi oss i Frankrike på 1760-talet och konstnärinnan Marianne ska måla den välbärgade unga Héloïses porträtt. Men då hon inte vill bli avmålad måste detta ske i smyg. Under arbetets gång förälskar sig kvinnorna i varandra och de blir smärtsamt medvetna om att när porträttet är färdigt kommer de inte träffas igen.

I Carmen & Lola träffar vi sextonåriga Lola som förälskar sig i sin kusins fästmö Carmen. Trots att de är uppväxta i religiösa hem med inlärd homofobi förälskar de sig i varandra. De håller sitt förhållande hemligt och tillsammans försöker de skapa sig ett liv i en omgivning som aldrig skulle acceptera deras kärlek. Men är kärleken värd risken att förskjutas av sin familj?

Papperslösa Binti växer upp i Belgien med sin pappa och vill inget hellre än att bli en känd vloggare. När de plötsligt tvingas fly sätts tillvaron på sin spets. Hur ska Binti göra för att hennes pappa och hon ska få stanna?

I Gud finns, hennes namn är Petrunya utmanar den deprimerade 32-åringa Petrunya den lilla stadens patriarkala struktur. Varje år kastar nämligen byns präst ett träkors i floden, männen hoppar i och försöker fånga det. Den som fångar korset lovas lycka och välgång för det kommande året. Detta år fångar Petrunya korset.

Publicerad: 2020-04-22   Senast uppdaterad: 2020-04-22


Feedback