facebook
Article image

Thursdaypremiere w. 9-10

Vi möter marssolen med sju nya Viddlafilmer. En av dem är den australienska filmen Nitram där en av skådespelarna har prisats för sina rollprestationer i Cannes 2021.

Krigsklassikern På västfronten intet nytt utspelar sig i Tyskland under första världskriget. Paul Baumer som precis har gått ut high school är föräntansfull inför att få vara soldat i kriget tillsammans med sina vänner. När de väl måste delta i kriget på riktigt inser de att verkligheten var långt ifrån vad de väntade sig.

Hiphopartisterna JoeyStarr och Kool Sheen växer upp i Seine-Saint-Denis där vi får följa hur de utforskar hiphopkulturen genom breakdance, graffiti och rap. Authentik är en skildring av hur gruppen Suprême NTM upptäckte hiphopen. Samtidigt är filmen ett porträtt av Paris förorter under 90-talet som präglades av polisbrutalitet, protester och utanförskap.

Dokumentären Freakscene: The Story of Dinosaur Jr. är en hyllning till det amerikanska indierockbandet Dinosaur Jr. – ett band som influerade hela den alternativa musikscenen på 1990-talet. Här får vi möta den excentriska gitarristen och bandledaren J. Mascis, basspelaren Lou Barlow och trummisen Murph, i deras känslomässiga, roliga och ibland bullrig historia tillsammans.

Det är Marcel Pagnols sista sommarlov innan han börjar gymnasiet och han återvänder till familjens lantställe i sitt älskade Provence. Det blir en sommar av äventyr och med den första förälskelsen, men också med insikter om vuxenvärldens alla komplikationer i form av lögner och hemligheter – allt i den franska filmen Min sommar i Provence (Le temps des secrets).

Caleb Landry Jones vann priset för bästa manliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes 2021 för sin rollprestation i den australiensiska filmen Nitram. Filmen skildrar händelserna som ledde fram till Port Arthur-massakern 1996 på Tasmanien, i ett försök att förstå hur och varför detta illdåd kom att ske. Den unge Nitram saknar vänner och vet inte riktigt hur man ska bete sig tillsammans med andra, och hans bristande respekt för människor är på väg att eskalera.

Brahim är en ung man som lever med en stor hemlighet. En hemlighet som verkligen inte är accepterad i den kultur han lever i. Brahim är homosexuell. I samband med hans mammas födelsedagsfirande kommer ämnet på tal och Brahim flyr ut i Bryssels nattliv. Där väntar ett hemskt och våldsamt möte. Animals är en film inspirerad av en verklig händelse 2012 då en homosexuell man blev mördad.

I samband med en familjesemester i Thailand bryter den sportiga Samantha Bloom ryggen. Hon blir förlamad från ryggen och nedåt och går in i en depression där hon ifrågasätter vem hon nu ska vara i världen och i sin familj. Från att ha varit en person som surfar och reser får vi i Penguin Bloom följa hur hon hamnar mitt i en djup kris. När barnen tar hem en skadad skata som de kallar Penguin börjar Samantha så småningom att närma sig den nya familjemedlemmen. 

Published: 02/03/2023   Last updated: 02/03/2023