facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 23

Lediga dagar är perfekta filmdagar!

Varför inte fira nationaldagen med en mysig filmkväll?

Shallow grave är berättelsen om tre vänner vars vänskap sätts på hårt prov efter att en man dött och lämnat efter sig en stor mängd pengar i en resväska i deras gemensamma lägenhet.

En ung kvinna, Colette, gift med en författare och litteraturkritiker visar sig ha talang för skrivande, och de börjar ge ut hennes böcker under makens namn. Snart är böckerna en succé i 1800-talets Paris och Colette börjar kämpa för att även hennes namn ska stå på böckerna.

I den verklighetsbaserade filmen Te Ata får vi möta en av den amerikanska ursprungsbefolkningens största skådespelare när hon under slutet av 1800-talet tog Chickasaw-folkets traditionella berättelser till Broadway.

Entomologen Jumpei Niki tvingas övernatta hemma hos en ung änka vars hus ständigt översvämmas av sand i filmatiseringen av Kobo Abes klassiska roman Kvinnan i sanden från 1964.

I dokumentären The eyes of Orson Welles porträtteras den legendariske filmskaparen genom sina skisser och teckningar.

Den österrikiske författaren Stefan Zweig tvingas leva i exil när Europa präglas av hot och hat riktat mot judar och intellektuella i filmen Farväl Europa.

Publicerad: 2019-06-05   Senast uppdaterad: 2019-06-05


Feedback