facebook
Article image

Täby bibliotek tipsar

Det var inte en lätt uppgift att välja bara 17 filmer när det finns så många bra att välja på. Jag tycker särskilt om konstfilm (art film, art house, indiefilm) för att den har sin egen nisch.

Mina två absoluta favoritregissörer är Xavier Dolan och Aki Kaurismäki. Dolan som matchar häpnadsväckande vackra scener med passande musik medan filmerna ofta berör viktiga hbtq+ frågor. Min favorit är Laurence anyways men på Viddla kan ni se Mommy samt Matthias & Maxime.

Kaurismäki kan säga väldigt mycket med bara tystnad. Jag älskar alla filmer av honom och på Viddla kan ni se hans senaste Ljus i natten.

En film som alltid har en plats i mitt  hjärta är Tomboy av Céline Sciamma (Porträtt av en kvinna i brand) som handlar om en transpojke och själva filmen var revolutionerande när den kom ut.

Jag och min bror av Monia Chokri (som deltog i Dolans Hjärtslag) handlar om en överutbildad kvinna i 30+ ålder som tappar kontakten med sin bror efter att han har hittat en flickvän. 

Lycklig som Lazzaro av Alice Rohrwacher var jag tvungen att se två gånger. Den berättar om en avlägsen och isolerad by där människor lever under feodalismen mitt i 70-talets Italien.

Dessa och några av mina övriga favoriter som du kan streama på Viddla hittar du i listan nedan
 

Tamara Laketic, filmintresserad bibliotekarie på Täby bibliotek.

 

Publicerad: 2021-02-01   Senast uppdaterad: 2021-02-01


Feedback