facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 3

Veckans filmsläpp rymmer flera tuffa och utmanande människoöden, både fiktiva och verkliga.

I den svenska filmen Korparna följer vi den hårt slitande bonden Agne, vars gårds arrende hotas att sägas upp på grund av meningsskiljaktigheter med arrendeägaren.

Även den unga adelsdamen Jeanne tvingas inse hur hård verkligheten kan vara för en ung kvinna utan skyddsnät i 1800-talets Frankrike. I dramat En kvinnas liv får vi se hur hennes skyddade liv drastiskt förändras när det visar sig att hennes nyblivne make inte är den förmögne och trogne man han utgett sig för att vara.

Oliver träffar Anna bara några månader efter att hans pappa Hal gått bort i cancer. Förälskelsen fyller Oliver med minnen av pappan Hal, som vid 75 års ålder kom ut som gay. I Beginners får vi följa Hals nya omtumlande och fantastiska liv, samt se hur far och sons relation djupnar.

Dokumentärfilmarna Anna Persson och Shaon Chakraborty visar med sin dokumentär Förvaret upp en värld som de flesta inte visste fanns. I Migrationsverkets låsta förvar i Flen bor asylsökande människor som frihetsbevarats i väntan på utvisning eller beslut om utvisning.

I den skakande dokumentären The deminer får vi följa den kurdiska åttabarnsfadern Major Fakhir och hans outtröttliga arbete med att oskadliggöra minor i det irakiska Kurdistan.

I Fonko tar vi del av den musikaliska revolutionen som pågår i Afrika just nu, där den urbana klubbmusiken blivit ett uttryck för alla förändringar som det afrikanska samhället går igenom, allt från samhällsklyftor och sekularisering till konflikten mellan tradition och modernitet. 

Bertil känner sig ensam, han ligger på sin säng när han plötsligt hör några små trippande steg under sängen, han böjer sig ner för att titta efter. Så går det till när Bertil träffar Nils Karlsson Pyssling.

Trevlig filmvecka!

Publicerad: 2019-01-17   Senast uppdaterad: 2019-01-17


Feedback