facebook
Article image

Ingmar Bergman

I år är det hundra år sedan Ingmar Bergman föddes. Han är en av världens främsta filmregissörer genom tiderna och även en enastående författare och legendarisk teaterregissör. Lite beroende på hur man räknar gjorde Bergman ett 60-tal filmer, över 170 teateruppsättningar och författade ett hundratal böcker och artiklar.

Ingmar Bergmans tidigare verk, som Gycklarnas afton och Sommarnattens leende, fick generellt ett bättre mottagande internationellt än i hemlandet. Om det berodde på regissörens konstnärliga experimenterande eller på vissa scener av mer ”vågad” karaktär är svårt att avgöra. Men kanske ger filmkritikern Hanserik Hjerténs fråga till Bergman i Expressen 1956 en ledtråd: ”gör ni avsiktligt pornografi, eller har ni bara misslyckats med att göra något annat?”. Regissören svarade i samma tidning med en limerick signerad Rune Åquist, som lyder:

Det var en hetär i Mykene, 
skicklig och skön, nota bene, 
som hade till gäst 
stans överstepräst 
men allt är ju rent för den rene

Det var först 25 år senare som Bergman enade filmkritikerna i hyllningar med Fanny och Alexander. Med den filmen ansågs han ha lyckats kombinera sitt konstnärliga driv med en lättillgänglighet som spelade publiken väl i händerna. Oaktat kritikers åsikter har Ingmar Bergman med sina 4 Oscarsstatyetter, 7 vinster vid filmfestivalen i Cannes och 3 Guldbaggar, för att nämna några av regissörens otaliga priser, visat sig vara en av världens mest framstående, hyllade, omtalade och inte minst älskade konstnärer.

När Ingrid Bergman inte längre var vid livet sa mästerregissören i en intervju med Malou von Sivers att ”för mig är det oerhört likgiltigt att leva vidare”. Sju år senare gick han bort. Men hans verk kommer att leva vidare för evigt.  

Publicerad: 2018-04-30   Senast uppdaterad: 2018-04-30


Feedback