facebook
Article image

Det är dags att fira årets kortaste dag med våra utvalda kortfilmer!

Det korta formatet hyllas över världen på Kortfilmsdagen som äger rum den 21 december, på årets kortaste dag. Konceptet Kortfilmsdagen startade i Frankrike 2011 och finns i dag i över 20 länder på norra halvklotet.

I Sverige startade Kortfilmsdagen 2014 som ett initiativ från Svenska Filminstitutet för att lyfta fram och stärka kortfilmen och visa på dess bredd.

På Viddla erbjuder vi ett urval av kortfilmer i samarbete med Filmbasen som drivs av Film Stockholm. 
Samtliga filmer har visats på kortfilmsfestivalen STOCKmotion som årligen hålls i oktober på Filmhuset i Stockholm.

Inför kortfilmsdagen 2021 har vi på Viddla fyllt på med 8 guldkorn i genren!

Alla har vi sjungit högt till bilradion. Då kanske för hjärtans lust men i kortfilmen Svararå gör vi det i ren frustration. Vi följer tre olika konflikter grundade på kommunikationssvårigheter. Missförstånd, oärlighet och överanalyserande är filmens ledmotiv i symbios med orkestral musik.

Ernestina och Cat, två städare med migrantbakgrunder har jobbat på samma hotell i nästan 4 år. Med tiden har de utvecklat en nära relation och hittat fungerande arbetsrutiner och strategier för att mötta kraven från den neoliberala arbetsmarknaden. Filmen En mammas kropp följer deras vardag i arbete och vänskap. 

Två killar träffas på fjället under midnattssolen. Deras lekfulla upptåg bär på en kritik riktad mot hemstaden Gällivare. Med ett magnifikt foto och stor känslighet skildras komplexa teman som utanförskap, vänskap och kärlek i Jag vill se Gällivare brinna.

Irma Bergdahl blandar repiga och skeva arkivklipp med Ella-Maria Nuttis dikter i sitt expressiva filmkollage. Resultatet är ett visuellt fyrverkeri och en kompromisslöst punkpoetisk historieskrivning om förtryck och fördomar från en unik filmröst, och samtidigt en kärleksförklaring till de unga samer som för kampen vidare. LIHKKU! belönades med filmpriset Uppsala Early Bird under Uppsala kortfilmsfestival 2020, ett pris som varje år tilldelas en talangfull, vågad och utmanande filmare i början av sin bana som filmskapare.

En ung man arbetar i sin pappas butik när han möter någon, som i ett ögonblick vidgar hans perspektiv av sig själv och vem han kan vara. Mansa: An ode to self exploration är en kärleksförklaring till de olika identiteter och nyanser som existerar bland oss. En kort dansfilm byggd kring låten ”Mussulo” av artisten Mansa.

I denna animerade stumfilm hör Mardjuret ett rop och bestämmer sig för att följa det. På botten av en brunn upptäcker Mardjuret något både skrämmande och bekant.

Min relation till vuxna män är en humoristisk betraktelse över makt och den pågående jakten på manlig bekräftelse i Sveriges filmbransch. Hur det är att stå precis utanför och tittat in, och hur förförsikt löftet att äntligen få bli insläppt är.

18-åriga Oskar tar nattåget hem från Stockholm till Älvsbyn efter en arbetsintervju. På tåget ser han Ahmad och får ögonkontakt. För första gången möter Oskar samma längtan och attraktion som han själv känner i Nattåget.

Trevlig kortfilmsdag önskar vi er alla.

Publicerad: 2021-12-20   Senast uppdaterad: 2021-12-20


Feedback