facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 13-14

Dokumentären Envoy - Shark Cull är en av torsdagens sex nya filmer.

Valentina (Thiessa Woinbackk) är 17 år och transperson. Efter att fadern lämnat dem flyttar Valentina i filmen med samma namn med sin mamma till en småstad på den brasilianska landsbygden för att börja om på nytt. Valentina skaffar vänner i skolan och börjar skapa sig en tillvaro på det nya stället. Men i bakgrunden finns hela tiden det hot om våld som så många transpersoner tvingas leva med.

Filmmakaren Gabin Rivoire har med sin kamera följt housepionjären och dj:n Laurent Garnier på vägarna under flera års tid. Resultatet är ett nära porträtt av en man som lever för och genom musiken. Rivoire ger oss tack vare arkivmaterial och intervjuer en bild av hela Garniers karriär och housemusikens framväxt från 80-talet och fram till nu.

På 1930-talet inledde Australiens regering en process i syfte att kontrollera hajpopulationen och samtidigt säkra populära stränder. Detta ledde dock till omfattande skador på både marin miljö och djurliv. Detta på grund av metoderna med fångstnät och bete på krokar som fortfarande årligen dödar en stor mängd utrotningshotade delfiner, sköldpaddor samt andra rödlistade arter. Detta får vi veta mer om i dokumentären Envoy: Shark Cull.

Affärsmannen Greville Wynnes  som spelas av Benedict Cumberbatch lever en odramatisk tillvaro. Denna vänds dock fullständigt upp och ner när han oväntat blir anlitad som kurir av den brittiska underrättelsetjänsten och CIA i The Courier.

I den animerade barn- och familjekomedin Flummlarna ger flummlarna Op och Ed ut på en äventyrsfylld resa genom tid och rum – av misstag! Från deras hem på Galapagosöarna år 1835 till dagens Shanghai. Här upptäcker de till sin fasa att flummlarna dog ut samma år som de for i väg från Galapagosöarna. Men så dyker den smarta hunden Clarance upp – kanske kan Clarance hjälpa dem att rädda flummlarna?

David Lowerys fantasyäventyr The green knight är baserat på de gamla legenderna om Kung Arthur och riddarna av det Runda bordet. I sökandet efter den mystiske Gröne riddaren som en gång utmanade honom, ger sig den våghalsige och egensinnige Sir Gawain ut på en farofylld och karaktärsdanande resa.

Publicerad: 2022-03-31   Senast uppdaterad: 2022-03-31


Feedback