facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 9

I veckans filmer både dansar, springer, målar, tävlar och sörjer vi. Vilken mix!

Transit utspelar sig i ett modernt Frankrike, men historien visar en ung tysk judes flykt från nazisterna under andra världskriget. Den unge mannen tar över en död författares identitet, och av en slump träffar han en ung kvinna som letar efter sin make. Det visar sig snart att mannen som hon letar efter är den man vars identitet Georg har tagit över.

I Palio får vi veta mer om världens äldsta hästkapplöpning som hålls två gånger per år i den italienska staden Siena. Stadens olika stadsdelar tävlar mot varandra och både hästar och startnummer i tävlingen lottas ut. Det är inte vilket lopp som helst då strategi, mutor och korruption spelar en lika stor roll som ryttarnas skicklighet.

Tre kvinnor i olika faser av tvåsamhet, den nyförälskade Klara, den gifta småbarnsmamman Anna och exfrun Vera. Exfrun är en dramakomedi som belyser de kvinnliga berättelserna och bjuder på såväl vardagsrealism som satir mellan bubblande förälskelse, vardagens ständiga pusslande och kompromisser och slutligen det slitsamma uppbrottet efter ett ohållbart äktenskap.

Kusama – Infinity är en dokumentär där en av världens främsta konstnärers liv lyfts fram. Yaoyi Kusamas verk har fascinerat publiken i mer än sex årtionden. Filmen om henne tecknar ett inspirerande och fascinerande porträtt av en sann överlevare och världsledande konstnär.

I Climax tar en fest en oväntad vändning då bålen har spetsats med LSD. Vissa sveps med i ruset medan andra går in i fruktansvärda hallucinatoriska snedtrippar som får dem att utföra fruktansvärda illdåd.

Den långa flykten är ett prisbelönt animerat äventyr som gjorde succé på biograferna när den kom 1978. Vi får följa en flock vildkaniners jakt på en ny fristad efter att deras hem hotas av människornas framfart.

Publicerad: 2019-02-28   Senast uppdaterad: 2019-02-28


Feedback