Article image

Skräckfilmer och rysliga rysare

Plötsliga ljudeffekter, spänningshöjande musik, märkliga varelser eller suggestiva psykologiska skräckberättelser. Skräckfilmer har fascinerat oss i nästan hundra år och genren växer för varje år. Kryp upp i soffan unna dig något läskigt i höstmörkret.

Under hösten stora högtidsmånad, november eller Samhain, trodde kelterna att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till Halloween. Halloween infaller alltid 31 oktober och den kristna högtiden alla helgons dag infaller alltid den första lördagen i november, och vad passar bättre denna veckan än skräckfilm?

Skräckfilmen har fått ett rejält uppsving och det produceras mer skräck än någonsin. Människans fascination för att bli skrämd har alltid funnits; berättelser om det övernaturliga och skrönor om sådant vi kan inte kan förstå. I höstens skräckfilmstema bjuder vi på några rejält läskiga filmer. Vågar du titta på "The Babadook", den australiska regissören Jennifer Kents psykologiska skräckhistoria som rönt stor uppmärksamhet runt om i världen. ”Snudd på perfekt skräckfilm” Fredrik Stage (DN). Eller kanske den svenska filmen "Alena" som bygger på serietecknaren Kim W Anderssons seriealbum med samma namn. Aftonbladets Jens Peterson tycker att regissören Daniel Di Grado gjort en ”skickligt berättad långfilmsdebut”. Missa inte kultklassikern "The Texas Chainsaw Massacre" från 1974 som fram till 1994 var totalförbjuden i Sverige.


Feedback