facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 5-6

Från hyllningar av livslång kärlek till en telefon som tar över ägarens liv

Redan 1966 fick vi genom regissören Claude Lelouchs prisade film En man och en kvinna träffa kärleksparet Anne och Jean-Louis. Hela 50 år senare återbesöker han paret i Livets bästa år, med samma skådespelare i huvudrollerna. Den åldrade Jean-Louis är nu på väg att bli dement, men minnena av hans älskade Anne håller honom kvar.

Phil är helt uppslukad av sin mobiltelefon och har inget socialt liv utanför sina appar. Men när han tvingas köpa en ny telefon får han med den okonventionella AI-funktionen Jexi som beslutat sig för att göra om hela hans liv. Först verkar det vara till det bättre, men snart upptäcker Phil att han helt tappat kontrollen över sitt eget liv i komedin Jexi.

Pensionärerna Nina och Madeleine har varit ett kärlekspar i hemlighet under lång tid. De bor i lägenheterna bredvid varandra och spenderar all sin tid tillsammans, men en dag händer något som vänder upp och ner på deras relation och riskerar att separera dem mot deras vilja i franska filmen Vi två.

I finska Juice berättas historien om musikern Juice Leskinen som var med och startade trenden att sjunga på det egna språket under 1970-talet. Filmen var en succé i hemlandet och fick hela åtta Jussinomineringar på den finska motsvarigheten till Guldbaggen.

Exorcisten från 1973 har gått till filmhistorien som en av de mest kända och inflytelserika skräckfilmerna. I dokumentären Leap of faith: William Friedkin on The exorcist berättar regissören själv om sin tankeprocess och de inspirationskällor han själv dragit nytta av i sitt filmskapande.

I den animerade barnfilmen Husdjursligan träffar vi den herrelösa hunden Roger som bor i hypermoderna staden Robo City där allt styrs av teknik och robotar. Hans liv är fritt och enkelt,  men när robotarna plötsligt gör uppror och försöker ta över kontrollen av staden måste Roger slå sig ihop med ett gäng färgstarka husdjur för att stoppa dem.

Publicerad: 2021-02-04   Senast uppdaterad: 2021-02-04


Feedback