facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 21-22

Komedi, drama, dokumentär - nya filmer i Viddla inför långhelgen!

Dokumentären The story of looking berättar om seendet och om synen och vad detta betyder för människan. Med utgångspunkt i sina egna förberedelser inför en ögonoperation, tar regissören Mark Cousins, bland annat känd för sin dokumentär om filmens historia, The Story of Film: An Odyssey, med oss på en resa genom den synliga världen över kulturer och epoker.

I den romantiska komedin Venuseffekten av danska regissören Anna Emma Haudal träffar vi tjugoåriga Liv som arbetar på familjens äppelodling. Där faller hon för den äventyrliga och smått kaotiska Andrea, som på grund av kärleksbekymmer tagit sin tillflykt ut på landet.

Plankan är komediklassikern från 1967 med de brittiska humorlegenderna Tommy Cooper och Eric Sykes.Två byggjobbare upptäcker att det saknas en planka och ger sig ut för för att köpa en ny. Den långa plankan lever snart sitt eget liv och hamnar hela tiden på tvären eller fastnar på olika ställen. Filmen är en pantomim med musik och diverse ordlös dialog. Plankan har kallats svenska folkets humorfavorit nummer ett.

Filmen om Molière innehåller allt ett riktigt Molièredrama ska. Året är 1645 när den franske dramatikern släpps från fängelset. Sin frihet har han att tacka den rike adelsmannen Monsieur Jourdain som betalt av Molières skulder. I gengäld vill Jourdain att Molière lär honom att agera. Talangerna i skådespelarkonst ska han använda för att förföra änkan Célimène som han förälskat sig i. Vad Molière inte räknat med är att han själv ska bli förälskad i Jourdains försmådda hustru.

Han gav sig aldrig är filmen som berättar den sanna historien om kapten Douglas Bader som efter att ha förlorat båda benen i en flygolycka 1931 blev stridspilot under andra världskriget. Filmen utsågs till bästa brittiska film och tilldelades en BAFTA 1956.

Efter att deras vän Dan gått bort gör Seph och Alex en roadtrip för att sprida vännens aska. Dan har själv formulerat sina önskemål om var hans aska ska spridas. Hans aska ligger i en plastlåda i handskfacket på bilen och mängden aska krymper alltmer under resans gång. I rollerna i Burn burn burn ser vi bland annat Laura Carmichael (Downton Abbey).

Publicerad: 2022-05-24   Senast uppdaterad: 2022-05-24


Feedback