facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 17-18

Äntligen Viddla-torsdag, filmhelgen är räddad!

Det verklighetsbaserade och flerfaldigt prisbelönade dramat I koltrastens land handlar om Fahrije, vars man är försvunnen sedan kriget i Kosovo. Det är svårt för familjen att få vardagen att gå ihop ekonomiskt, och som lösning på bekymren öppnar Fahrije en affärsverksamhet för att sälja sin hemmagjorda honung och ajvar. Men en ambitiös och stark kvinna ses inte med blida ögon i den patriarkala byn.

I dramakomedin Mama Weed spelar Isabelle Huppert i rollen som Patience Portefeux, en underbetald och överarbetad tolk inom narkotikapolisen som en dag fattar ett livsavgörande beslut och själv blir involverad i den kriminella världen. Med hjälp av sina erfarenheter och kunskaper inom poliskåren blir hon en skicklig knarklangare under namnet Mama Weed.

I Agatha – Granndetektiven möter vi den tio-åriga Agatha Christie som älskar allt som har med mysterier att göra. Hon har precis flyttat och i det nya huset skapar hon en detektivbyrå i källaren. Hennes första fall ter sig inledningsvis enkelt att lösa, men visar sig sedan vara mycket mer komplicerat än hon först trodde.

I dokumentären Ouaga girls möter vi en grupp kvinnor på en bilmekanikerskola i Ouagadougou i Burkina Faso där arbetslösheten bland unga är utbredd. Kvinnorna har alla hamnat där av olika anledningar, men ingen av dem har gjort det frivilligt.

Big In Sweden är en prisbelönt stand up comedy roadmovie. Bland stora potatisar och gigantiska osthyvlar blir den nyzeeländske komikern Al Pitcher varse vad det egentligen innebär att vara stor i Sverige. Dokumentären tar med oss på en upptäcktsresa och är en kärleksfull hyllning till den mindre kända sidan av Sverige.

Den pensionerade frisören Pat Pitsenbarger smiter från vårdhemmet för att ställa upp för sin viktigaste klient en sista gång – hon ska nämligen begravas. Pats resa blir till en odyssé genom hans gamla hembygd, full av bitterljuva minnen. Swan Song är en konfettiladdad pärla, där legendaren Udo Kier får blomma ut i sin fulla glans i huvudrollen.

Publicerad: 2022-04-27   Senast uppdaterad: 2022-04-27


Feedback