facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 51-52

Från grönländsk tomteskola till klassisk skildring av Paris under andra världskriget - vi har lite av allt!

Den här veckan har vi två filmer som utspelar sig under andra världskriget. I den danska succéfilmen De förbannade åren får vi följa en fabriksdirektörs familj där alla väljer olika sätt att förhålla sig till den tyska ockupationen. Den andra filmen är klassikern Triumfbågen från 1948 med Charles Boyer och Ingrid Bergman som spelar ett kärlekspar i Paris strax före krigsutbrottet.

Kritikerrosade The Wife av svenska regissören Björn Runge handlar om kvinnan bakom den framgångsrika maken och författaren som precis vunnit nobelpriset i litteratur. Glenn Close nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Joan.

Den starka och gripande dokumentären Welcome to Chechnya skildrar den extremt hotfulla situationen för Tjetjeniens HBTQ-personer och de aktivister som riskerar allt för att hjälpa dem fly landet där myndigheterna inte lyfter ett finger för att rädda dem undan hot och våld.

12-åriga Lucia från Grönland drömmer om att göra något ingen flicka tidigare gjort: att bli en tomte! Danska familjefilmen Jultomtens dotter utmanar normer och sprider julstämning.

Det verklighetsbaserade dramat All the money in the world av Ridley Scott skildrar ett kidnappningsdrama där girighet ställs mot kärleken mellan familjemedlemmar. Christopher Plummer nominerades till en Oscar för sin gestaltning av familjens överhuvud Paul Getty Sr.

Publicerad: 2020-12-17   Senast uppdaterad: 2020-12-17


Feedback