facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 5-6

Hjältar, skurkar och superdivor – och en film prisbelönad vid filmfestivalen i Venedig.

David Lynch, regissören till bl.a. Twin Peaks och Blue velvet, presenterar i The Straight Story en annorlunda och överraskande road-movie, och ett Amerika befolkat av snälla, omtänksamma människor. Budskapet är lika glasklart som enkelt: slut fred med varandra innan det är för sent.

I äventyrs- och science fiction-klassikern Blixt Gordon från 1980 med karaktärerna från den tecknade serien, spelar Max von Sydow den onde och hänsynslöse kejsar Ming som härskar över hela universum. En dag dyker tre varelser från Jorden upp under ledning av Blixt Gordon, och mellan dem och den mäktige Ming uppstår snart en kamp.

I action- och science fictionfilmen Total recall spelar Arnold Schwarzenegger i rollen som Douglas Quaid, en byggnadsarbetare i framtiden som drömmer om en resa till Mars. Han beger sig till en minnesbank för att köpa ett minne om resan implanterat i sin kropp, men även någonting annat följer med: Vem är han egentligen?

Operastjärnan Cynthia Hawkins i Diva: Dödligt intermezzo vägrar spela in sin sång. När operabeundraren Jules i hemlighet lyckas göra en hemlig inspelning av divans bejublade pariskonsert blir han måltavla för ett par mycket hotfulla musikpirater.

Kamrater! presenterades på Venedigs filmfestival 2020 där den vann juryns specialpris. Året är 1962 i staden Novotjerkassk i Sovjetunionen. Ljudmila är partifunktionär och övertygad kommunist som kämpat för de stalinistiska idealen mot alla former av dissidenter. Men i samband med demonstrationer knutna till en strejk bevittnar Ljudmila hur obeväpnade arbetare skjuts ned av militären.

På en gammal oljerigg basar den maktgalne Krank. Han åldras i förtid eftersom han saknar förmågan att drömma. Tillsammans med sina cykloper låter han kidnappa en stor grupp med barn från den närliggande hamnstaden för att stjäla deras drömmar. De förlorade barnens stad är en surrealistisk och science fiction-inspirerad visuell bildsaga för vuxna.

Publicerad: 2022-02-03   Senast uppdaterad: 2022-02-03


Feedback