facebook
Article image

Internationella minnesdagen för spädbarnsdöd

Idag är det Internationella minnesdagen för spädbarnsdöd och vi på Viddla vill bidra till att uppmärksamma detta. Varje år förvandlas lycka och förväntan till djup sorg för hundratals blivande föräldrar runt om i landet. Beskedet att ett efterlängtat barn inte lever blir för de flesta en svår chock och början på en lång sorgeprocess som få pratar om i samhället idag. Dokumentärfilmaren Karin Ekberg har i sin film Efter Inez fått den unika möjligheten att följa det unga paret Denize och Filip, som på en sista rutinkontroll inför förlossningen drabbades av det tunga beskedet att deras dotter inte hade några hjärtljud. Morgonen efter att deras dotter Inez föddes finns kameran där för att skildra vägen från djup sorg tillbaka till en fungerande vardag och så småningom en välbehövd nystart. I Sydsvenskan skrev Mattias Oscarsson: ”Karin Ekberg har fingertoppskänsla då hon skildrar parets sorg, mestadels genom att bara vara närvarande med sin kamera som en fluga på väggen”.

Så här säger Karin Ekberg själv om hur hon hoppas att filmen ska kunna hjälpa andra i en liknande situation: "Många jag mötte under mitt researcharbete sa att de drabbats av två sorger och två kriser. Först att förlora ett litet barn, som inte fått börja sitt liv. Där blir de fråntagna sin identitet som föräldrar, det skakar om andra relationer och raserar framtidsdrömmar. Men mitt i detta möts många av ännu en sorg som fördjupar deras kris. Nämligen av att de blir fruktansvärt ensamma. Omgivningen både i släkt, vänkrets och på arbetsplatser tror oftast att det bästa man kan göra är att lämna i fred, hålla avstånd, vänta ut. Vissa kommer med plumpa kommentarer om huruvida det är rimligt att sörja 'någon man aldrig träffat' eller 'ett barn som inte skulle kunna leva'. Som filmare kan jag inte förhindra att bebisar dör, men jag kan bidra till att människor blir mindre ensamma och får en fördjupad förståelse och nya perspektiv."

Den ideella organisationen Spädbarnsfonden bildades 1986 och arbetar med att stötta familjer som mist ett spädbarn. Genom att sprida information och verka för ytterligare forskning inom området försöker de minska antalet barn som dör, både före och efter förlossningen. Organisationen anordnar aktiviteter, samtalsgrupper och träffar runt om i landet för att hjälpa de drabbade. Under den rådande Coronapandemin har sorgearbetet ytterligare försvårats för de drabbade när möjligheterna för stödgrupper och begravningsceremonier begränsats. På www.spadbarnsfonden.se kan du läsa mer om deras arbete och hur du kan bidra.

Under minnesdagen idag uppmuntras alla som vill att delta i den globala manifestationen Wave of light. Genom att tända ett ljus klockan 19:00 och låta det brinna under en timme, antingen i enskildhet eller tillsammans med andra, kan vi tillsammans minnas de unga vars liv släcktes alldeles för tidigt.

Publicerad: 2020-10-15   Senast uppdaterad: 2020-10-15


Feedback