facebook
Article image

Månadens filmrecensioner - signerat Orvar!

Äntligen är Orvar tillbaka med nya recensioner till Viddla!

Hallå kära Viddlare!

Hux flux så har Valborg passerat och vi befinner oss i maj. Den sista säsongen av Game of Thrones rullar på som bäst, men med ett ynka avsnitt i veckan finns gott om tid för långfilm också.

/Orvar Säfström

Domaren
Vi börjar med Domaren, eller The Children Act som den heter i original. Ett juridiskt och filosofiskt relationsdrama där en domare måste ta ställning i ett fall där en minderårig pojke behöver livsnödvändig blodtransfusioner, något som strider mot familjens religion. Regissör är Richard Eyre som bl a gjorde uppmärksammade Notes on a Scandal, efter en roman av Ian McEwan. Egentligen sticker grundmaterialet inte ut nämnvärt, men med lysande Emma Thompson och Stanley Tucci i huvudrollerna lyfter sig filmen över sina förutsättningar.

Gräns
Tina arbetar som tulltjänsteman, och är... ska vi kalla det onaturligt bra på sitt jobb. Svensk fantastik fascinerar utomlands, från Simon Stålenhags retro-sci fi till John Ajvide Lindqvist förortsmystik. Gräns bygger på en historia ur den senares novellsamling Pappersväggar. Tilldelades sex Guldbaggar, av nio nomineringar, däribland Bästa film och Bästa kvinliga huvudroll, och var även aktuell i Oscarssammanhang. Guldstjärna för lysande makeup-arbete.

The Killing of a Sacred Deer
Ni missade väl inte Dogtooth och The Lobster för ett par år sedan? Det här är en film av samme regissör, grekiske Yorgos Lanthimos. Collin Farrell spelar en kirurg som tar sig an en tonårspojke, vilket skapar oanade spänningar i familjen. Nervigt och berörande drama med ett lysande manus.

Louder than Bombs
Jag passar på att tipsa om ett till familjedrama med tung rollista. Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg och Gabriel Byrne i en uppgörelse mellan far och son, och den avlidna hustruns/moderns minne. Regisserad av danske Joachim Trier (bara avlägset släkt med Lars von Trier). Tilldelades Bronshästen vid Stockholms Filmfestival.

District 9
Sydafrikansk science fiction av Neill Bloomkamp. En utomordentligt skarp allegori om strandade rymdvarelser som en sorts andra klassens invånare. Projektet tog sin början i ett försök att filmatisera tv-spelet Halo. District 9 blev lite oväntat en stor framgång och Bloomkamp har fortsatt i genren med Matt Damon-filmen Elysium och robotdramat Chappie.

Persona
Bibi Andersson har gått ur tiden, ett av de största namnen i svenska filmhistoria. Flera av hennes filmroller går att se här på Viddla, och även om jag älskar både Smultronstället och Det sjunde inseglet så föreslår jag Persona från 1966. Skådespelerskan Elisabet, spelad av Liv Ullmann, tas om hand av sköterskan Alma, spelad av Andersson. En av Bergmans mer krävande filmer, men just därför också en av de starkaste. Den komplexa sammanflätningen av två personer har gett eko i filmhistorien, inte minst i David Finchers Fight Club.

Publicerad: 2019-05-02   Senast uppdaterad: 2019-05-02


Feedback