facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 31-32

Från franska nya vågen, till modefotografi och barn som vill beskydda naturen i veckans nya filmer

En småbrottsling skjuter en trafikpolis för att undvika fortkörningsböter, och försöker sedan övertyga en amerikansk journalist som han är förälskad i att fly med honom från Paris till Italien. Regissören Jean-Luc Godards mästerverk Till sista andetaget från 1960 blev startskottet för den nya franska vågen.

När 12-åriga Kim träffar naturens själ i en dröm blir han övertygad om att det är hans uppgift att skydda djur och natur från alla som vill skada den i Stefan Jarls guldbaggenominerade familjefilm Jag är din krigare.

End of sentence är ett gripande drama om en far och son som förlorat kontakten men trots det motvilligt måste resa tillsammans till Irland för att sprida askan från deras fru och mor för att hedra hennes sista vilja.

Fotografen Helmut Newton hade en karriär fylld av hyllningar och kontroverser. Dokumentären Helmut Newton: The bad and the Beautiful är en fascinerande djupdykning i konstnärens arbetsmetoder och verk, där kvinnorna, som ofta var objekt i Newtons bilder, talar ut om honom och hans konstnärskap.

I animerade Djuragenterna måste två omaka agenter samarbeta för att stoppa några mystiska figurer från att stjäla det superhemliga materialet Radiuzite, något som riskerar att hota jordens klimat, i detta actionfyllda familjeäventyr.

I den dystopiska framtidsberättelsen Last and First Men står mänskligheten inför utrotning och allt som finns kvar av tidigare civilisationer är surrealistiska monument som kommunicerar med den numera öde omgivningen. Den tvåfaldigt oscarsnominerade isländska konstnären och musikern Jóhann Jóhannsson står för regin.

Publicerad: 2021-08-04   Senast uppdaterad: 2021-08-04


Feedback