facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 29-30

Vi besöker vildmarken i Australien, bearbetar sorgen inför döden och hyllar livslång vänskap

I det vackra animerade äventyret Prinsens resa spolas en prins från ett främmande land upp på stranden utanför ett samhälle som är mycket olikt hans eget. Han fascineras av vad han ser, men alla uppskattar inte hans närvaro och är rädda att han ska förändra deras trygga tillvaro.

Sångerskan Anna förlorar sin dotter och hamnar i en destruktiv spiral i det gripande dramat Gryning. Filmen har prisats på flera filmfestivaler för sin poetiska skildring av livets skörhet blandat med rapp dialog, sorg men även humor.

Sångerskan Billie Holidays liv var präglat av fattigdom och droger. Men trots svåra motgångar och skandaler har hon en självklar roll som en av 1900-talets mest banbrytande artister. Dokumentären Billie tar oss med bakom hennes fantastiska röst och låter oss lära känna människan.

En amerikan och en italienare träffas under andra världskriget och blir goda vänner. Fyrtio år senare stöter de ihop igen av en slump. De båda lever nu helt olika liv, men vänskapen består trots att den ene bär på en hemlighet i Ettore Scolas komedi Macaroni från 1985.

Tjänstemannen Watanabe lever ett monotont och byråkratiskt liv när han får beskedet att han är sjuk och bara har ett år kvar att leva. Plötsligt måste han omvärdera sitt liv och den korta tid han har kvar. Gripande dramat Ikiru - Att leva är en av Akira Kurosawas mest hyllade filmer.

Blinky Bill - filmen är ett australiskt animerade familjeäventyr om en liten koala som ger sig ut i vildmarken på en spännande jakt efter sin försvunna pappa.

Publicerad: 2021-07-21   Senast uppdaterad: 2021-07-21


Feedback