facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 15-16

Starka känslor och gripande människoöden bland veckans filmpremiärer.

Hanna Heilborns dokumentärfilm Rosornas by behandlar förtrycket av romer i Europa och följer en familjs vardag i södra Milano i deras kamp för sina barns rättigheter när skolbussen slutar att plocka upp barnen I byn.

Den norska, prisbelönta dramafilmen Storm, regisserad av Erika Calmeyer, är en berättelse om hur långt man är beredd att gå för att skydda dem man älskar. Elin försöker starta om sitt liv tillsammans med dottern Storm efter de två tragiska händelser som drabbat dem: förlusten av maken och sonens död i en drunkningsolycka.

Flykten från Stalins dödsläger utspelar sig 1947 och berättar om när Danylo Chervonyi som var befälhavare för ukrainska upprorsarmén blir tvungen att utstå ett stort lidande under omänskliga förhållanden i fängelset. Men trots allt som Chervonyi tvingats utstå börjar en plan om att försöka ta sig därifrån långsamt gro inom honom.

I Framtiden är vår får vi möta Arthur och César som har varit vänner sedan barndomen. När Arthur berättar för César att han har cancer, bestämmer sig vännen för att flytta in och hjälpa honom att uppnå allt han velat göra innan han dör. Men det är inte Arthur som har cancer…

De fördömdas bataljon skildrar slaget om Jangsari 1950. När Sydkorea är nära att förlora mot Nordkorea i Koreakriget 1950 beslutas det att en stor mängd unga soldater utan erfarenhet ska ge sig ut i kriget. Det tycks vara omöjligt för dem att överleva mot den nordkoreanska krigsstyrkan.

Dramathrillern New Order är skapad av Michel Franco som vann Juryns stora pris i Venedig. Handlingen kretsar kring ett överklassbröllop där idyllen förvandlas till en mardröm när en oinbjuden gäst bryter sig in på bröllopet. Rånet eskalerar till ett uppror mot landets regim.

Publicerad: 2024-04-11   Senast uppdaterad: 2024-04-11


Feedback