facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 7-8

Historia och mystik är två av de teman som ni hittar hos torsdagspremiärens filmer.

Regissören Christian Petzold följer upp succén Barbara (2012) med det romantiska dramat Undine – en nytolkning av legenden om vattenanden. Undine föreläser om stadsutveckling med fokus på Berlin. Men hon bär också på ett mystiskt förflutet. När hon blir lämnad av sin älskade drivs hon till hämnd och att återvända till sitt rätta element, flodens vatten.

I den romantiska komedin En sjöjungfru i Paris möter vi sångaren Gaspard som gått igenom många separationer och fått sitt hjärta krossat. En dag möter han en skadad sjöjungfru, Lula, vid Seines strand i Paris och tar med henne hem för att hon ska läka i hans badkar. Men då får han veta att den som blir kär i en sjöjungfru dör.

Wien är en sönderbombad stad där svarta börshandeln härskar. Hit kommer Holly Martins (Joseph Cotten), en fattig författare, för att leta efter sin vän Harry (Orson Welles) som påstås ha dött i en bilolycka. Men det är mycket som inte stämmer. När Holly börjar undersöka saken på egen hand söks han upp av en brittisk polischef och en mystisk baron, som båda har samma begäran: åk hem! Den tredje mannen är filmatiseringen av Graham Greenes berättelse om mystiske Harry Lime och hans förehavanden i Wien strax efter andra världskriget och utgör en verklig klassiker.

I en skabbig håla i Texas lejer en svartsjuk barägare en skum privatdeckare för att döda hans fru och hennes älskare. Men inget går som tänkt. Mördaren har en hemlig plan på hur han ska kunna tjäna mesta möjliga pengar på sitt smutsiga uppdrag, vilket sveper in trion i ett djävulskt dubbelspel. Detta är den restaurerade director´s cut versionen av Blood Simple, bröderna Coens debutfilm.

Blecktrumman handlar om pojken Oskar Matzerath som slutar växa som 3-åring när nazisterna tar makten i Tyskland. Filmen baseras på Nobelpristagaren Günter Grass roman och har fått både Guldpalmen i Cannes och en Oscar för bästa utländska film.

Delikatessen är futuristisk komedi från de franska filmskaparna Jean-Pierre Jeunet (Amelie från Montmartre) och Marc Caro (De förlorade barnens stad). I en nära framtid har civilisationen klappat ihop och mat finns inte längre att köpa för pengar. I ett hyreshus bor en samling udda karaktärer och en slaktare av kannibalistisk natur.

Publicerad: 2022-02-16   Senast uppdaterad: 2022-02-16


Feedback