Article image

#torsdagspremiär v. 27

Nya filmer att njuta av på sommarkvällarna!

Max Perkins (1884–1947) var en av världens mest framstående redaktörer och arbetade på förlaget Scribner i New York. Han upptäckte och arbetade med litterära giganter som Thomas Wolfe, F. Scott Fitzgerald och Ernest Hemingway. Filmen Genius skildrar hans arbete med Thomas Wolfe och den vänskap som växte fram mellan dem när de arbetade med Wolfes första bok Se hemåt, ängel.

I dokumentärfilmen Fotboll i nöd och lust får vi följa ett av världens bästa fotbollslag, FC Rosengård, under ett helt år. Vi möter personerna bakom framgångarna och får ta del av framgångarna på planen såväl som arbetet bakom kulisserna.

Allonias har arbetat i taxibranschen länge. Dagarna i ända sliter han i sin bil 12–13 timmar om dagen och har ändå inte råd att betala hyran och köpa kläder till sina barn. Han börjar organisera sig fackligt för att senare få sparken just på grund av sitt engagemang. ”Det tar inte många minuter innan jag sitter med tårar i ögonen, rörd av taxiföraren Allonias Sebhatu och hans engagemang”, skriver Mira Hjort i Kulturarbetaren.

Denna veckans torsdagspremiär är fylld av berörande, spännande, roliga och inspirerande filmer!


Feedback