facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 13 - Orvars urval!

Denna vecka är det Viddlas filmexpert som står för urvalet!

Hej bästa Viddlare!

Våren närmar sig och även om vi med största säkerhet får en vända kyla och snö till (varför blir vi lurade vartenda år), drar sig sommaren allt närmare. Kvällarna blir ljusare, men än så länge är det mysigare att sjunka ned i TV-soffan och se på film än att huttra på en picknickfilt bland snödrivorna!

/Orvar Säfström

 

Summer of 84

80-talsnostalgi har varit en het trend länge nu, och man kan faktiskt börja känna av en annalkande 90-talsvurm. Å andra sidan är mysterielösande ungar på BMX-cyklar något som alltid slår rätt, från E.T. till Stranger Things. Här är det upp till barnen att lösa mysteriet med seiremördaren “The Cape May Slayer”.

Red Army

När 80-talet ändå är på tal är det läge att minnas några av kalla krigets största slag: de på ishockeyrinkarna! Här följer vi lagkaptenen Slava Fetisovs resa från sovjetisk nationalhjälte till politisk opponent samtidigt som den berättar historien om hur dagens Ryssland byggdes. Delar av historien har tidigare skildrats i den utmärkta svenska tv-dokumentären CCCP Hockey men tål att berättas från flera perspektiv.

Love, Gilda

En nära och personlig berättelse om en av humorprogrammet Saturday Night Lives första komedidrottningar, som lämnade oss på tok för tidigt. Till stor del skildras hennes liv med egna ord och bilder, i allt från dagboksinlägg, ljudinspelningar och emmafilmer. Ett riktigt kärleksbrev där det är svårt att inte dras med i hyllningarna. I filmen medverkar exempelvis Chevy Chase och Amy Poehler.

Kim - den skalliga primadonnan

Ett gripande porträtt av en av Sveriges mest folkkära komedienner, Kim Anderzon, med utgångspunkt i hennes sista firande på Restaurang Wasahof innan bortgången. Tårar, skratt och otroligt mycket hjärta i en stark skildring av en av de starkaste kvinnorna i svenskt kulturliv.

Kärlek över haven

Du som brukade springa på Cinemateket en gång i tiden minns säkerligen Wim Wenders och filmer som Paris, Texas och Den amerikanske vännen. Nu är han tillbaka i en genreutmanande film med James McAvoy och svenska Alicia Vikander, som forna älskare separerade i varsin del av världen: han av terrorister i ett rum utan fönster i Somalia och hon i en ubåt sökandes efter svar om människans ursprung på havets botten.

One Cut of the Dead

Vi avrundar med en galen och udda genrefilm, en japansk zombiefilm med en unik metatwist. Vi får följa den dödsdömda inspelningen av lågbudgetzombiefilmen One Cut of the Dead, som får nytt liv när ett riktigt zombieutbrott tar fart. Spänn fast säkerhetsbältena, det här går vilt till!

Publicerad: 2019-03-28   Senast uppdaterad: 2019-03-28


Feedback