facebook
Article image

#torsdagspremiär v. 7-8

Film, både dokumentär och fiktiv, är ett svårslaget sätt att öppna ett fönster mot nya världar. I veckans filmsläpp hittar vi hela tre dokumentärer och en film baserad på verkliga händelser, alla bidrar de till att ge världen nya lager och öppna våra ögon för ett större sammanhang.

Midnight traveler är en prisbelönt dokumentär om en afghansk familjs flykt undan en förtryckande regim och hoppet om ett tryggare liv i Europa.

När en rumänsk tiggare och en svensk småbarnsmamma möts utanför en mataffär blir det början på en oväntad kärlekshistoria, men deras liv tillsammans blir allt annat än enkelt i den guldbaggebelönade dokumentärfilmen Josefin & Florian.

Svenska konstnären Hilma af Klint var länge ett okänt namn i konsthistorien trots att hon målade storslagen abstrakt konst som många år senare skulle slå världen med häpnad. I den tyska dokumentärfilmen Bortom det synliga - Hilma af Klint berättas äntligen hennes historia.

Journalisten Jay Bahadur beger sig till Somalia för att skriva reportage om de lokala piraterna som härjar i regionen, något som tar honom från tryggheten i Kanada till en av världens farligaste platser i Into the fire, baserad på en sann berättelse.

Ögonöppnande dokumentärer och verklighetsbaserade drama i all ära, men ibland vill man bara fly in i något helt annat under ett par timmar.

Hyllade och stilbildande animefilmen Akira från 1988 är en sci-fi film som utspelar sig i ruinerna av Tokyo. Efter att ett militärt experiment gått fel står nu hoppet till Akira för att stoppa de främmande krafter som släppts lös i staden.

Body of Sin är actionthrillern om Erica och Lauren som tjänar pengar på att förföra och råna otrogna män. Men när ett av deras offer mördas hamnar de två kumpanerna i en våldsam jakt som riskerar att kosta dem livet.

Publicerad: 2020-02-13   Senast uppdaterad: 2020-02-13


Feedback