facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 19-20

Äntligen är det premiär för sex nya filmer här på Viddla.

Den biografiska filmen Battle for Sevastopol handlar om en av världshistoriens träffsäkraste krypskyttar: Lyudmila Pavlichenko från Odessa. När andra världskriget bryter ut och raserar den unga studenten Lyudmilas hela värld, bestämmer hon sig för att gå in i armén. Hennes fallenhet för krypskytte förflyttar henne snabbt till frontlinjen.

På slottet Thornfield, dit den föräldralösa Jane Eyre anländer för att vara guvernant, gömmer sig mörka familjehemligheter. I den italienske regissören Franco Zeffirellis filmversion från 1996 av Charlotte Brontës odödliga roman spelar Anna Paquin det föräldralösa barnet Jane Eyre, och Charlotte Gainsbourg i rollen som den vuxna Jane.

Den franska spionthrillern Farewell bygger på en sann historia. Året är 1981 och KGB-översten Sergei Grigoriev anser att den gamla ordningen måste bort för att landet Sovjet ska överleva. Han kontaktar den unge ingenjören Pierre Froment, som arbetar för ett franskt företag i Moskva, och avslöjar viktiga hemligheter för honom om KGB:s verksamhet. Först blir Froment förskräckt, men efter att motvilligt ha fört vidare informationen till Mitterrand och Reagan börjar han snart njuta av sitt dubbelliv.

Benedetta skildrar den sanna berättelsen om hur lesbiska nunnor straffades för sina synder av den patriarkala katolska kyrkan i 1600-talets Italien. Nunnenovisen Benedetta börjar se visioner av Jesus, vilket både skrämmer och faschinerar de övriga nunnorna och Benedetta upphöjs till abedissa. En nyvunnen vänskap med en ung kvinna får Benedetta att leva ut sina begär efter sexuell tillfredställelse, något som inte ses med blida ögon och vägen mot katastrofen är ett faktum. 

I Alltid nära dig kretsar den ensamstående fönsterputsaren Johns tillvaro kring hans fyraårige son Michael, vars mamma lämnade dem kort efter födseln. John står inför sitt livs svåraste beslut – han har fått veta att han bara har månader kvar att leva, och måste hitta en kärleksfull familj som kan ge hans älskade son en trygg uppväxt.

I filmen Worth utser den amerikanska kongressen advokaten Kenneth Feinberg till att vara den som ska leda kompensationsfonden för offren för attackerna den 11 september. Men uppdraget att fördela ersättningen till offrens anhöriga visar sig vara allt annat än enkelt och Feinberg och hans medarbetare står inför en tuff uppgift.

Publicerad: 2022-05-12   Senast uppdaterad: 2022-05-12


Feedback