facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 21-22

Inför kommande långhelg levererar vi en filmvecka i världsklass!

Ledordet detta filmsläpp är drama: känslosamt drama (Smärta och ära), lättsamt drama (Fisherman’s friends, The Farewell) och romantiskt drama (Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap). Men vi väger upp med familjefilmen Fimpen och den musikaliska dokumentären We intend to cause havoc.

I Pedro Almodóvars Smärta och ära träffar vi den framgångsrika kultregissören Salvador, vars ena film har restaurerats och ska nu premiärvisas igen. Samtidigt har han, förutom sina krämpor, börjat funderat på livets mening. Han börjar drömma sig tillbaka till sin kärleksfulla barndom och allt han upplevde då.

Om vi håller kvar tanken på tillbakablickar så har vi dokumentären We intend to cause havoc, där den italienska regissören Gio Arlotta träffar Emmanuel “Jagari” Chandsa, som var frontman i Zambias mest populära rockband på 70-talet, Witch. Bandet försvann och det var när regissören mötte Jagari på en av sina resor som bandets historia spreds till resten av världen.

Apropå musik så får skivbolagskillen Danny sin tillvaro omkullkastad när han träffar en riktigt speciell grupp musiker när han befinner sig på en svensexa. Han ska nämligen få tio mycket motsträviga fiskare att hamna på den brittiska topplistan, hur det går? Det får du reda på i dramakomedin Fisherman’s friends.

Det andra lättsamma dramat vi släpper nu är The farewell, en rörande skildring av hur två olika kulturer hanterar livets svåra frågor. När Billies familj får veta att deras älskade farmor Nai Nai har drabbats av cancer och bara har veckor kvar att leva, beslutar de sig för att inte berätta det för Nai Nai.

Vi bjuder också på romantiskt drama med filmen Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap där succéförfattaren Juliet får ett brev från Dawsey, som är medlem i en mystisk bokklubb på den tidigare naziockuperade ön Guernsey. Juliet bestämmer sig för att åka och hälsa på litteratursällskapet, vars märkliga namn hastigt improviserades fram en blöt kväll när några öbor, som trotsade utegångsförbudet, stoppades av tyskarna. Juliet får nya vänner och blir allt mer förtjust i ön och Dawsey.

Bo Widerbergs klassiska familjefilm Fimpen handlar om sexårige Johan, kallad Fimpen, är en hejare på fotboll. Detta upptäcker Hammarbys storstjärna Mackan när han gång på gång blir totalt bortfintad. Lagledaren för landslaget ser till att Fimpen kommer med i laget där han gör succé.
 

Vi önskar er en trevlig långhelg full med film!

Publicerad: 2020-05-19   Senast uppdaterad: 2020-05-19


Feedback