facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 31-32

Nya efterlängtade filmer som kan lyfta vilken morgon/dag/kväll som helst!

En späckad filmvecka full med tankeväckande och känslosamma filmer. Det finns filmer och dokumentärer där du får ta del av flera familjekonstellationer där barn på olika sätt påverkas av föräldrars och myndigheters beslutsfattande. Bli skrämd av skräckisar från Japan eller drabbas av hur samernas liv påverkades av katastrofen i Tjernobyl. Lite mysromantik kan vi också erbjuda!

I dokumentären The wolfpack berättar regissören Crystal Mosell historien om sex bröder som växt upp isolerade i en lägenhet i New York. Deras föräldrar har undervisat dem i hemmet och endast tillåtit dem att lämna lägenheten några få gånger. Bröderna har istället sett på film som ett sätt att förstå och uppleva världen utanför den trånga lägenheten.

I familjefilmen Tvätten av Carl Johan De Geer och Håkan Alexandersson blir Lisa omhändertagen av Doktor Blom eftersom han och myndigheterna anser att Lisas mamma Mona inte är en bra och ordningsam mor. Mot Lisas vilja placeras hon hos pianolärarinnan fröken Blüchner. Paret Alexandersson/De Geers första långfilm är en surrealistisk saga som skildrar en absurd vuxenvärld.

I Sorry we missed you vill Ricky och Abby att deras elvaåriga dotter Liz och deras sextonåriga son Seb ska få växa upp i ett eget hus. Men det är inte helt enkelt att få ihop ekonomin. Abby kämpar inom hemtjänsten och Ricky köper en skåpbil för att se om han kan tjäna ihop mer pengar genom budkörningar. Men det visar sig inte fungera som de hoppats och paret måste arbeta ännu hårdare. Barnen lämnas ensamma allt oftare vilket påverkar dem på olika sätt.

Den ensamstående mamman Abigail träffar Ben på en bar och de hittar skämtsamt på en lista över saker de måste göra innan de gör slut på sin låtsasrelation, fullt medvetna om att det aldrig kommer att bli de två. I filmen 10 things we should do before we break up får vi följa med när det osannolika paret ska pricka av sin lista.

I Stefan Jarls dokumentär Hotet visar hur Tjernobylkatastrofen förändrade livet för samerna i Lappland. I dokumentären intervjuar Jarl flera människor som vittnar om den fruktansvärda katastrof som drabbat både dem och naturen.  

Kwaidan är regissören Kobayashis klassiska skräckantologi från 1964. Filmen vann jurypriset i Cannes samt nominerades till en Oscar för bästa utländska film.

Publicerad: 2020-07-30   Senast uppdaterad: 2020-07-30