facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 11-12

Efter Oscarsgalan – fortsätt festen med de nya filmerna i Viddla!

Syrsan Apollo hamnar i trubbel när den listiga Wendy, bidrottningen Marguerites kusin, anklagar honom för att ha kidnappat bidrottningen, trots att det är några ondskefulla skadedjur som ligger bakom. Nu måste han kämpa för att rentvå sitt namn och rädda både bidrottningen och byn från skadedjuren. Häng med Apollo på hans äventyr i den animerade filmen Lustiga små kryp.

I den danska animerade filmen Drömbyggarna träffar vi tolvåriga Minna, vars perfekt ordnade tillvaro sätts på prov när bonussystern Jenny – som är omöjlig att stå ut med – flyttar in. Kanske kan Drömbyggarna hjälpa henne? De kan nämligen möblera om i Jennys drömmar, och på så sätt ändra också på Jenny. Det låter väl som en bra idé, tycker Minna. Eller?

Trettonåriga Blaze blir en dag ensam vittne till att en kvinna blir utsatt för ett våldsamt överfall. Kvinnan lämnas död i en gränd. För att fly sina hemska upplevelser försvinner Blaze in i sina fantasivärldar. Med hjälp av sällskapet från en drake som hon haft som följeslagare sedan barnsben försöker Blaze komma vidare efter den traumatiska upplevelsen. Filmen Blaze blev uppmärksammad på ett flertal filmfestivaler runtom i världen.

Franska filmaren Alice Wincours Minnas Paris skildrar hur ett av offren i Parisattackerna 2015, Mia, läker sitt trauma genom att återskapa sina minnen. Till hjälp har Mia andra överlevare från den restaurang där attentatet skedde. ”En sökande, smått besjälad kamera fångar detaljer och skärvor av vardagen, som blir betydelsefulla bärare av Mias minnen, lotsar henne fram mot något slags avslut”, skriver Fredrik Sahlin i SVT Kultur.

I Krönika om en flyktig affär träffar en ensamstående mamma en gift man som hon inleder en relation med. Vi får följa hur deras relation blir till något mer än vad de har kommit överens om. Kommer deras relation att förstöras när de får känslor för varandra?

I De bästa åren har barndomsvännerna Giulio, Paolo och Riccardo bestämt sig för att alltid hålla ihop, tills de träffar en kvinna som kommer att spela en stor roll i deras liv. Vi får följa dem genom deras drömmar och misstag i Rom från 80-talet till nutid.

Publicerad: 2024-03-13   Senast uppdaterad: 2024-03-13


Feedback